29 Bn Log stopt haar medewerking aan het na-Tourcriterium Herentals. Na elf jaar samenwerking, wil het 29e Bataljon Logistiek geen militairen meer vrijmaken om mee te werken aan het evenement. Door o.a. de werkdruk door de terreurdreiging zit het 29Bn op z'n maximum capaciteit. 'Recent zijn nog 120 manschappen opgeleid tegen terreur. Deze troepen worden volgende weken ingezet,' klinkt het bij 29Bn.
De organisatoren van HFF begrijpen de beslissing van het leger. Ze moeten nu wel op zoek naar degelijke alternatieven.
Extra vrijwilligers
“Heel jammer”, reageert voorzitter Charles Van de Wouwer. “Maar wij begrijpen perfect dat het leger op dit moment andere prioriteiten heeft. Wij respecteren de beslissing van het 29e Bataljon en vinden het zelfs evident dat wij in deze tijd moeten wijken. Maar dat stelt ons wel voor één van de zwaarste problemen uit onze geschiedenis.
Want moeten een vijftigtal extra vrijwilligers te vinden. Of diep in onze portemonnee te tasten.” Al van bij de eerste jaargang van het Herentalse wielercriterium in 2005 was het 29e Bataljon Logistiek uit Grobbendonk een gemakkelijke vaste partner van het event. In ruil voor een sympathieke visibiliteit en een wielerwedstrijd voor militairen, maakte het bataljon manschappen vrij voor de zwaarste fysieke klus: nadars plaatsen en opladen.
Een mooie overeenkomst waarmee landsverdediging niet alleen promotie maakte, maar ook bewees een fijne buurman te zijn.
De goede conditie van de militairen maakte hen tot de ideale parcoursbouwers. “Op een parcours van 1,9 kilometer heb je aardig wat nadarafsluiting nodig”, weet Bart Timperman. “Voor één kilometer zijn 400 nadars nodig. Voor één kant van de weg, welteverstaan. Omdat ons parcours bijna volledig wordt afgemaakt met nadar, weet je meteen dat je voor een logistiek huzarenstukje staat.
De militairen waren bovendien bijzonder goed in deze klus. Het leek wel of de nadars van of op de wagens ‘vlogen’. Voor ‘gewone stervelingen’ zal deze klus een pak zwaarder zijn.”
Twee keuzes
"Door het wegvallen van de steun van het 29°, resten ons maar twee keuzes. Ofwel vinden we extra vrijwilligers om op donderdagochtend alles te plaatsen en op donderdagnacht een groot deel weg te halen.
Per shift denken we aan 25 à 30 mensen. In een tijd waar we al moeite hebben om vrijwilligers te vinden, wordt dat geen simpele klus.
Ofwel zoeken we een firma om dit te doen, maar dan zal er minstens een toprenner minder aan de start staan. We zijn deze twee opties nu aan het uitwerken en bestuderen.'
Kermisattracties
'We overleggen daar ook nog over met de stad.” Het Adventure Park op het Kerkplein dat altijd op kinderen was gericht, vervangen we dit jaar door enkele kermiskramen. Daar zullen alle attracties geopend zijn voor 2 euro. Op die manier hopen we de kinderen en jonge gezinnen een prettig alternatief te bieden aan een heel democratische prijs.'
Foto's archief NNieuws / Ludo Coenen/ Johan Temmerman.